Koliko smo srećni?

Imam mnogo razloga da verujem da se sve dešava sa razlogom i da čak i ono loše ima svoje dobre i lepe strane koje zahtevaju samo malo vremena. O slučajnostima da ne pričam. Ali kada se osvrnemo i shvatimo da je sve moglo da bude drugačije, a nije, da li se zapitamo zašto nije? Da li malo više cenimo trenutke koji su izabrali da se dešavaju baš nama?

Jedna sam od onih ljudi koji puštaju vreme da radi svoje i pokušavam da sve gledam sa one vedrije strane, sa one večno sunčane strane. Mislim da nam se dešava ono što mi pustimo da nam se dešava i da možemo da budemo srećni ako pustimo da sreća sleti na baš naše rame. Ili je pozovemo da dođe baš tu.

Mislim da, da bismo bili zaista srećni, ne treba da od velikih događaja i od velikih stvari očekujemo da nas usreće. Oni to neće uraditi. I kada čujemo da je sreća u malim stvarima, koliko god to zvučalo kao nešto što svi ponavljaju bez ikakvog razmišljanja – zaista jeste tako. Neverovatno je koliko sitnice mogu da dam poprave raspoloženje, utiču pozitivno na nas i učine da svu svoju pažnju, koja je velikog opsega, usmerimo na njih. Sitnica može biti bilo šta. Na nama je da svet percipiramo onako kako mi želimo. Može biti lep gest, dobra knjiga, šolja kafe, neko malo otkriće značajno verovatno samo nama samima, ali upravo zbog toga – značajno, ili razgovor. Razgovor je, recimo, moja omiljena sitnica koja može da učini da shvatim koliko sam srećna, ukoliko je inspirativan.

Danas se previše pažnje poklanja stvarima i trenucima koji ne nameravaju da traju sa nama. Jurimo bolje sutra i zaboravljamo na danas, a danas traje i nudi bezbroj mogućnosti. Nudi priliku da budemo srećni.

o-HAPPINESS-facebook

Sreća se krije u onim jednostavnim, svakodnevnim stvarima koje samo zaslužuju da budu primećene. Da dobiju malo više pažnje. Zato ne postoji nikakav recept za sreću. Usrećiće nas neočekivana vest, neočekivani poziv, napad smeha izazvan od strane drage osobe, iznenadna odluka koju napravimo, a koja može i ne mora da preraste u nešto veliko… Uglavnom ono što ne može da se planira, što ne očekujemo i što se čini nevažnim. A itekako je važno, jer određuje dalji tok reke koju nazivamo život.

 

happiness

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s