Stvarnost i umetnost Senegala

Ovaj tekst, priča o dalekom i lepom Senegalu, prvi je u seriji tekstova koji će biti posvećeni zemljama Afrike. To je ujedno moj pokušaj da dokažem da ne moramo isključivo putujući da se upoznajemo sa svetom i sa kulturama koje ga krase. Za sada nisam bila u nekoj od afričkih zemalja, ali premda to svakako planiram da uradim, odlučila sam da napravim malu zbirku zamišljenih, kratkih putovanja i da destinacija budu zemlje ovog kontinenta, o kojem sam već pisala.

Zašto Senegal?

Zato što ne biramo šta nas inspiriše. Na različite načine dolazim u kontakt sa afričkim zemljama i ovoga puta poželela sam da pišem o Senegalu.

polozaj senegala

senegal bandera

Ima li potrebe istaći kako je svaka zemlja u Africi posebna, ali posebna na način drugačiji od onog na koji smo navikli? Svaka od njih je po jedan biser ovog kontinenta. Prvi od tih bisera kojima posvećujem pažnju nalazi se na zapadu kontinenta, između gustih tropskih šuma i pustinje. Zapravo, na krajnjem zapadu, a prestonica Dakar je najzapadnija tačka čitavog kontinentalnog dela Afrike, što je čini jedinstvenom – Dakar je mesto koje poslednje od svih ostalih ugleda izlazak i zalazak najsvetlije zvezde. Osim toga, Dakar je veoma važan trgovinski centar, metropola, velika luka i mesto gde se svake godine tradicionalno održava poznata trka Dakar reli (The Dakar rally).

Senegal je zemlja bogata u brojnim aspektima, a jedan od njih je priroda. Bogatstvo se ogleda u velikom broju nacionalnih parkova, rezervata, parkova prirode i uopšte u biodiverzitetu – može se pohvaliti raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom, ali i jedinstvenim nacionalnim simbolima (stablo baobaba i lav).

 

senegal baobab.jpg
Baobab u Senegalu

 

U Senegalu se govori francuski, koji je zvanični. Međutim, prisutan je i arapski, ali pored toga još oko 37 jezika, koji su podeljeni u dve velike porodice: atlantsku i mande. Atlantska porodica se prostire na istoku Senegala i jezici ove porodice su najraprostranjeniji (tu je smešten i jezik volof – jezik najveće etničke grupe u Senegalu), dok se jezici mande porodice govore na zapadnoj polovini zemlje i ima ih svega nekoliko.

Umetnost, muzika, ples – ovo su neizostavni elementi kako svake druge afričke kulture, tako i kulture Senegala, iako se u Senegalu svaka etnička grupa odlikuje svojim muzičkim instrumentima i posebnim tipom muzike. Inače, instrumenti zastupljeni u muzici ove zemlje su brojni, kao u ulični muzičari, a muzika se zasniva na tradiciji, što svemu dodaje jednu divnu notu. Ples, svakako, zauzima važno mesto u kulturi i povodi za organizovanje plesnih večeri mogu biti razni. U slikarstvu, u Senegalu se veoma neguje tehnika slikanja na staklu i tehnika slikanja peskom. Što se, na primer, filma tiče, ova zapadnoafrička zemlja predstavlja stecište kinematografije čitave Afrike, a prvi film u Africi snimljen je upravo u Senegalu. Dakle, u koji god kutak Afrike da zavirite u potrazi za lepotom – nemoguće je razočarati se!

E0B170EC-93C8-6633-8326D080EA8CCA7D_programcarousels.jpg

Međutim, nisu samo tradicija i umetnost ono što očarava kada je u pitanju Senegal. Odnos koji imaju prema svojoj kulturi je takav da oduzima dah. Odnos koji gaje prema okolini je interesantan i njihov pristup reciklaži je drugačiji od ostalih – stanovnici Senegala su, kao vid brige o svojoj sredini, napravili čitavo jedno ostrvo od ostataka školjki, gde su čak i ulice i kuće napravljene na isti način.

Upoznavanje sa Senegalom možete započeti kroz muziku, slušajući svetski poznate izvođače (preporuka: https://www.youtube.com/watch?v=KWzbyPhDrJg) ili tradicionalnu muziku, upoznajući se tako sa tradicionalnim instrumentima (preporuka: https://www.youtube.com/watch?v=u6MY3v-WA94) i tako se prepustiti ritmu i talasima ovog dela zapadne Afrike. 🙂

 

 

2 thoughts on “Stvarnost i umetnost Senegala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: