Sao Tome i Prinsipe: Kroz ritmove Gvinejskog zaliva

Februar je bio u znaku Angole. Pisala sam o muzici i o tome kako je Angola svojim zvucima uticala na neke poznate ritmove. Sada, na početku marta, Atlantikom putujem severno od Angole i pišem o jednoj maloj i nedovoljno poznatoj ostrvskoj državi – Sao Tome i Prinsipe (São Tomé e Príncipe). Ovo je treća stanica na putovanju kroz Afriku.

zastava-Sao-Tome-i-Principe

 

sao_tome_small_map

Sao Tome i Prinsipe je, kao što sam navela, mala ostrvska država u Gvinejskom zalivu, a čine je dva ostrva vulkanskog porekla: ostrvo Sao Tome i ostrvo Prinsipe. Sao Tome je veće i južnije ostrvo, koje je i prvo otkriveno. Naime, portugalski moreplovci su u drugoj polovini 15. veka stigli do ovog dela Afrike i na dan Svetog Tome otkrili ostrvo, koje je upravo po Svetitelju i dobilo naziv. Inače, ovu praksu su nastavili i Španci, samo na drugom kontinentu, gde su prva naselja takođe dobijala nazive po praznicima koji bi se slavili na dan nekog otkrića. Zanimljivo, zar ne? 🙂

 

sao-tome
Ostrvo Sao Tome

 

Ostrvo Prinsipe je, dakle, smešteno severoistočno i otkriveno je ubrzo nakon Sao Tomea, a naselje Prinsipe, koje je ujedno i prvo naselje na ostrvu, podignuto je oko 1500. godine. Pre otkrića je bilo nenaseljeno. Budući da su Portugalci bili prvi koji su stigli do ovih ostrva, njihovi kolonijalisti su ih kasnije i kolonijalizovali, a ono što su doneli i ostavili jeste portugalski jezik, koji je i danas glavni. U mojim očima, to je ono što povezuje ovu državu sa Angolom. Međutim, ne i jedino što ih spaja, jer je Angola upravo jedan od glavnih partnera kada je ekonomija u pitanju.

 

mapa-principe
Ostrvo Prinsipe

Kažu da su ova dva ostrva za one ljude koji traže mir…

Takođe, za njih se vezuju interesantne sintagme poput izgubljeni raj i komadić savršenstva. I pored toga, malo znamo o ovom biseru Gvinejskog zaliva. Zašto? Verovatno zato što je reč o jednoj maloj i veoma udaljenoj zemlji koja je jedva vidljiva na mapi. Verujem da to ne umanjuje lepotu kulture i prirodne lepote ove ostrvske afričke zemlje. Uostalom, reč je o zemlji Afrike – nije li to dovoljno? 😀

São-Tomé-e-Príncipe-um-desconhecido-com-natureza-exuberante

 

Kao i do sada, tekst je okrenut kulturi, muzici i zanimljivostima koje se vezuju za, u ovom slučaju, Sao Tome i Prinsipe, ili samo Sao Tome, kako skraćeno nazivaju državu, iako mislim da nije potrebno izostavljati naziv ostrva koje krije toliko lepota.

pricipeisland
Prinsipe

1 - Música e Dança de S. Tomé e Príncipe - em Lisboa - Banda MV4 - 38º aniversário .JPG

Pre svega, treba istaći da je Sao Tome i Prinsipe u 19. veku počeo da razvija kulturu kakaa i vremenom postao vodeći svetski proizvođač istog. Kako? Zemlja i klima Sao Tome i Prinsipea predstavljaju idealno područje za uzgoj ove biljke. Vođstvo je trajalo sve dok cene nisu počele da padaju, što je bilo pogubno po farmere koji su se time bavili, i kojima je to bio primarni izvor prihoda. Posle izvesnog vremena sprovedene su određene mere kako bi se problem rešio, što je i ostvareno nakon 2004. godine, kada je situacija postala daleko bolja. O ovome više možete pročitati ovde.

Sećate se da muzika Angole obiluje ritmovima na koje se kroz istoriju uticalo ili koji su uticali na druge kulturne zajednice? Tako je i sa muzikom Sao Tome i Prinsipea. Ovde je muzika pretrpela brojne uticaje, pa se i u njoj mogu osetiti zvuci iz Portugala. Međutim, u ovom slučaju je zanimljivo to što možemo neke ritmove podeliti na one koji su sa Sao Tomea i na one sa ostrva Prinsipe. Ostrvo Sao Tome kao svoj najpoznatiji ritam može predstaviti ritam usua (ússua), a ukoliko pogledate kako izgleda i poslušate kako zvuči, verujem da ćete početi i da pratite sam ritam, koji je sporiji u odnosu na, recimo, kuduro, koji nam je donela Angola, ali je ujedno i takav da ne dozvoljava da ostanemo ravnodušni. Pored toga, peva se na portugalskom, pa možete čuti kako zvuči portugalski na Sao Tomeu. Tipičan za ostrvo Prinsipe je deksa (dexa), za koji se vezuju humoristični ili rugalački tekstovi. Puita (puita) je energičan i brzi ples koji je veoma popularan na ostru Sao Tome. Pleše se u paru, a zbog očigledne konotacije i rituala za koji se vezuje, kolonijalisti su neprestano pokušavali da zabrane izvođenje.

Pored toga što postoje zvuci koji su nastali na jednom ili drugom ostrvu, oni se ne razlikuju mnogo. Dok slušate njihovu muziku možete da osetite koliko ona pozitivno utiče na raspoloženje i kako toplinom ispunjava prostor koji ni po čemu ne mora da podseća na Afriku. Smatram da onda i nije važno da li je zvuk sa ovog ili onog ostrva. Jedino je važno da uživamo u zvucima, koji su nam tako blizu, kao i u dalekoj kulturi, koja priča svoju priču.

Kažu da je Sao Tome i Prinsipe zemlja u koju putuju ljudi koji traže mir…

Verujem da ste na ovom kratkom putovanju to razumeli i uspeli da okrijete mir o kojem govore, a koji sam pokušala da ,,ispričam”.

3 thoughts on “Sao Tome i Prinsipe: Kroz ritmove Gvinejskog zaliva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: