Ko je Femi Kuti i šta je afrobit?

Zapadna Afrika. Oblast u kojoj nastaje sjajna muzika. Mesto na svetu gde se rađaju jedinstveni stilovi. Mesto odakle sam na početku godine započela putovanje kroz Afriku. Mesto odakle potiče đembe – bubanj mira i tradicionalni instrument. Kolevka Afrobita.

afrobeeeaaaat

WE-LOVE-AFROBEAT-big

 

Afrobit je žanr o kojem sam pisala u aprilskom tekstu. To je zapadnoafrički žanr koji kombinuje razne elemente, a nastao je u Gani. U Nigeriju je stigao zahvaljujući Feli Kutiju, pioniru afrobita. On je stvarao tokom šezdesetih godina, eksperimentisao i kritikovao društvo i političku scenu kroz svoje tekstove. Tako su politika i afrobit povezani neraskidivom vezom. Nema besmislenih tekstova ili nevažnih delova u pesmi. Sve ima svoju svrhu, onaj ko stvara želi nešto da kaže, da poruči svetu; želi da se bori protiv nepravde i to radi na jedan pametan način. Stvara muziku i muzikom pokreće svoj narod, ali i čitav svet. Naslednik Fele Kutija u svemu ovome je, naravno, njegov najstariji sin Olufela Olufemi Anikulapo Kuti. Ovo je puno ime jednog od najvećih afrobit muzičara – Femija Kutija.

 

22-Femi-Kuti

 

Femi Kuti je rođen 16.6.1962. godine u Londonu, a odrastao je u Lagosu, u Nigeriji. Karijeru je započeo u bendu svog oca, i sve do 1986. bio je u njegovoj senci, odnosno proslavio se kao sin Fele Kutija. 1986. gradi svoje ime na temeljima sopstvenog benda The Positive Force. Danas važi za jednog od najvećih afrobit umetnika na čitavom svetu. Ako je njegov otav bio pionir afrobita, onda je Femi Kuti – princ afrobita. Femi se, baš kao i njegov otac, bori rečima i ritmovima. Angažovan je politički i društveno.

 

Femi-Kuti

 

Četiri puta je nominovan za Gremi nagradu. Pozvan je da sa grupom Red Hot Chili Peppers nastupa na njihovoj turneju po Evropi. Uspešan je i cenjen od strane muzičkih kritičara (kao najuspešniji njegov album navodi se Day by day, koji ceo možete poslušati ovde). Ono što se oseća u njegovoj muzici jesu iskrenost i ljubav koje on šalje svim ljudima i prenosi svojim pesmama. Ritam je specifičan i samo njegov. Ono što on stvara jedinstveno je, neponovljivo i snažno. Gotovo je nemoguće da snaga njegove muzike ne pomeri čoveka i da se poruka ne čuje.

 

femi kuti

,,Mislim da su danas ljudi, svuda u svetu, u takvom beznađu da je muzika jedini način da nađu snagu da idu dalje i prevazilaze prepreke.” (preuzeto sa https://glossy.espreso.rs )

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: