Latinoamerički mozaik

Kako ja doživljavam Latinsku Ameriku?

6048259950_04d54a5809_b
Preuzeto sa: Flickr.com

 

U trenutku pisanja ovog teksta privodim kraju treću godinu studija na Filološkom fakultetu. Te tri godine su ispunjene konstantnim učenjem, traganjem za novim znanjima i upoznavanjem sebe. Kada se sve to spoji, put je uzbudljiv, neizvestan i neverovatno prijatan. Neke delove tog putovanja poželimo da zadržimo – uzmemo i ponesemo sa sobom (što je možda i najbolja stvar, jer na tom putu ništa nije materijalno), a to nam je i više nego dozvoljeno. U mom slučaju to je Latinska Amerika.

Naš prvi ozbiljniji susret odigrao se pre malo više od dve godine. Čitajući o istoriji latinoameričkih zemalja, znala sam da ćemo se sretati još. Zašto mi je to bilo zanimljivo? Bilo je kao da sam pred sobom imala kaleidoskop kroz koji sam mogla da vidim svet koji je inače nevidljiv ukoliko se posmatra sa mesta na kojem stojimo mi. I više od sveta. Latinoamerika je jedan manji svemir. Tada mi se činilo da ima toliko toga da pruži. Danas znam da je tako.

Nakon upoznavanja sa hispanoameričkom kinematografijom i književnošću, i nakon što sam verovala da već zaranjam u taj daleki svet koji me je jako privlačio, shvatila sam da se nalazim na površini. Našla sam se na početku početka, na onom prvom stepeniku odakle se kraj i ne nazire. Što sam se više kretala, uviđala sam da postajem manja. Toliko se toga otvaralo preda mnom da sam odbacila ideju o stizanju do vrha bilo koje kule. I počela sam da se radujem. Zašto? Zato što taj svet nije želeo da bude lak za razumevanje, blizak svima, dokučiv, konačan… Zato se radujem – ovaj put nikada neće moći da postane dosadan.

Zato Latinoameriku vidim kao mozaik, doživljavam kao veliki svet sastavljen od stotinu mikrosvetova, a koji se nalazi u jednom velikom svetu. Čini mi se da, kojom god stazom da krenemo, nikada nećemo moći da ih pređemo sve. Ne postoje dve iste ili slične. Krenite od severa ka jugu. Latinoamerika nije jedna kultura. Nije jedan jezik. Ni dva. Ni tri. Nije jedan žanr muzike. Ne čine je latinoameričke sapunice. Niti samo trenutno najpopularniji muzički žanrovi. Ona je mnogo više od toga.

16064589354_1de55bd849_b
Preuzeto sa: Flickr.com

 

Latinsku Ameriku doživljavam kao nadahnuće. Kao kaleidoskop boja. Mozaik života. Zato želim da pokušam(o) da tu ljubav širim(o).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: